niedziela, 9 września 2012

Sobotnie bliny

W sobotę, gdy akurat pozostajemy w domu, lubię poeksperymentować w kuchni. Kupując kiedyś mąkę gryczaną, wiedziałam, ze jej przeznaczeniem będą bliny, które od dawna chciałam spróbować wykonać i oczywiście skonsumować. 
Wczoraj nadarzył się odpowiedni do tego moment.



Aby sprawić sobie takie placki, potrzebujemy:
20 dag mąki gryczanej,
20dag  mąki pszennej,
2 szklanki mleka,
2-3 jajka,
4 dag masła,
1,5 dag drożdży,
0,5 łyżeczki cukru,
sól i olej do smażenia.

Najpierw sporządzamy zaczyn; w szklance mleka rozpuszczamy drożdże i dodajemy połowę mąki. Czekamy aż podrośnie odstawiony w cieplutkie miejsce. Gdy to nastąpi, dodajemy resztę podgrzanego mleka, w którym rozpuściliśmy masło wraz z roztrzepanymi żółtkami, resztę mąki, sól i cukier. Mieszamy łychą drewnianą i odstawiamy znowu do wyrośnięcia. Po czym dodajemy do ciasta pianę z białek i smażymy placuchy. 

Zaleca się, by bliny jeść z czymś o wyrazistym kwaśnym smaku, czyli kwaśna śmietana w mojej wersji, a dla chętnych kawior - brr ja się nie mogę przemóc. Następnym razem jednak postaram sie o kawałek wędzonego łososia.

Bliny dzięki mące gryczanej mają charakterystyczny, trochę goryczkowaty smak, najlepsze są ciepłe.

Namawiam do spróbowania i pozdrawiam

6 komentarzy:

  1. Hey! Ale mi się u Ciebie trafił przepis na bliny. Niedawno jadłam właśnie z mąki gryczanej z łososiem i kawiorem. Ale to było w restauracji, a ja wolę jedzenie domowe. Jak tylko kupię mąkę gryczaną od razu zabieram się do ich robienia! Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę bardzo, ja muszę zrobić powtórkę pod łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja jeszcze nie jadłam ale wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy tego nie jadłam, ale brzmi oryginalnie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubię czytać komentarze, więc zapraszam do ich pisania :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...